„Световно дипломатическо първенство“: На срещата на върха на Г-20 Индия търси момент на слънце

...
Ню Делхи, Индия – Пътищата са отцепени, училищата и офисите са
Коментари Харесай

Ню Делхи, Индия – Пътищата са отцепени, училищата и офисите са затворени, уличните търговци е наредено да се разчистят и декорации, включително големи билбордове с лика на министър-председателя Нарендра Моди върху тях, са разлепени из индийската столица.

След месеци на усилена подготовка, този уикенд Индия ще бъде домакин на срещата на върха на Групата на 20-те (G20), най-голямата среща на световни лидери в страната от 40 години, откакто Ню Делхи проведе Движението на необвързаните и Британската общност, и двете през 1983 г.

Въпреки че Г-20 има своя програма, която включва всичко от финансиране на климата и опрощаване на дългове до продоволствена сигурност и обществено здраве, това също е възможност за страната домакин да се потопи в светлината на прожекторите и да демонстрира своето дипломатическо влияние, според анализатори. Домакинът има за задача да убеди другите нации в Г-20 да се съгласят на общо споразумение в края на срещата, което служи като пътна карта на групата за следващата година.

„Най-доброто обобщение, което съм чувал, е, че домакинството на Г-20 е като домакин на дипломатическо Световно първенство – това е голямо привличане и много публичност и медийно внимание, което иначе не бихте имали“, каза Хари Сешасайе , гостуващ сътрудник в Observer Research Foundation, мозъчен тръст в Ню Делхи и експерт от Азия и Латинска Америка.

„Няма начин това правителство да получи толкова много внимание от страна на международните лидери иначе.“

 

Това беше видимо по-рано тази година през март, когато много повече външни министри от обикновено присъстваха на годишния диалог Raisina, водещата конференция на Индия по геополитика.

Като домакин, „имате място да говорите с тези големи важни страни, които иначе не биха се случили“ до тази степен, каза Сешасайе. „Индия е важна, разбира се. Но това придобива много по-голямо значение, отколкото би било нормално... Това правителство изстиска колкото може повече, за да накара други нации да говорят за Г-20.“

Но този фокус върху Индия като президент на Г-20 също е потенциално нож с две остриета. Г-20 днес е дълбоко разделена група с множество правомощия и техните конкуриращи се програми. Войната на Русия в Украйна от 2022 г. насам разцепи групата, възпрепятствайки способността й да намира консенсус по въпроси.

Това постави Индия пред потенциално смущаваща перспектива: неуспехът да бъде публикувано съвместно комюнике в неделя ще направи това първата среща на върха на Г-20, която ще завърши без споразумение.

Индонезия, която ръководеше предишното председателство, също не успя да постигне консенсус. Но успя да издаде съвместна декларация, в която се посочва, че повечето членове на Г-20 критикуват войната на Русия в Украйна, но някои не са съгласни.

Индия иска „да демонстрира своето влияние и иска да покаже нарастващата си сила“ и че „има способността да постигне“ консенсус, каза Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия в Wilson Center.

И все пак може да се затрудни да направи дори това, което Индонезия успя: Китай и Русия посочиха, че няма да се задоволят с формулировката на декларацията от 2022 г. И всички признаци показват, че главните преговарящи на членовете на Г-20, които наскоро се срещнаха в покрайнините на Ню Делхи, досега не са успели да постигнат общ текст.

Въпреки че е трудно да се каже какво може да се случи на същинската среща на върха, която започва в събота, „целта на Индия е да гарантира, че очакванията няма да са толкова високи“, каза Кугелман.


Засега позицията на Ню Делхи е, че е гласът на глобалния юг. Това беше темата, която Амитаб Кант, водещият преговарящ на Г-20 на Индия, изтъкна на брифинга за медиите в петък, преди началото на срещата на върха.

Съвместната декларация в края на срещата, каза той, ще има „гласа на Глобалния Юг и развиващите се страни. Никой документ в света не би имал толкова силен глас за Глобалния Юг и развиващите се страни”.

Междувременно индийското правителство прави каквото може, за да популяризира страната. Той проведе срещи на работни групи в различни части на страната – което не беше норма при миналите председателства – с надеждата да стимулира туризма там, както и да покаже потенциални места за инвестиции и бъдещи конклави.

Очаква се правителството на Моди да използва вътрешна и глобална публичност за политическите си кампании преди предстоящите щатски и национални избори. Срещата на върха на Г-20 обикновено се провежда към края на председателството на домакина – което е през ноември – но това би се сблъскало с държавните гласувания, за които Моди обикновено води усилена кампания.

Въпреки това, способността му да цитира срещата на върха като пример за дипломатическата сила на Индия вече беше ударена, като трима лидери отпаднаха: китайският президент Си Дзинпин, руският президент Владимир Путин и мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Никоя предишна среща на върха на Г-20 не е имала толкова много отсъстващи сред лидерите.

От липсващите лидери най-много ще се усети отсъствието на Си – той ръководи втората по големина икономика в света и никога не е пропускал среща на върха на Г-20 в миналото.

„Това ще се разглежда като негативен сигнал от Китай – както в двустранните, така и в глобалните отношения“, каза Ашок Канта, бивш секретар във външното министерство на Индия, където ръководеше отношенията с 65 страни. „Това изпраща сигнал, че отношенията все още са в низходяща спирала и показва липсата на ангажимент на Китай към Г-20“, добави Канта, също бивш посланик на Индия в Пекин.

Колко добре Индия може да преодолее това пренебрежение и да изглади различията в групата през следващите два дни ще бъде изпитанието за нейната дипломация – и дали може да блесне в момента си под слънцето.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР